Yardımlaşma

Amaç: Yardımlaşma kavramını bilir ve insan hayatındaki önemini kavrar.

Düzey: 2-3-4. sınıf

Süre: 40 dk.

Uygulama:
Kızılay kurumunun ne işler yaptığı öğrencilere sorulur.
Kızılay: Yurtiçinde ve dışında savaş, deprem, hastalık salgını, yangın ve su baskını gibi durumlarda zarar görenlere karşılıksız yardım eden,  ilaç, yiyecek, giyecek, çadır sağlayan ve bağışlarla yaşayan bir kurumdur.

Daha sonra Kırmızı Karınca ile Bencil Karınca adlı hikâye okunur.

KIRMIZI KARINCA AİLESİ      ile BENCİL KARINCA

Arkadaşlar, kulaklarınızı dört açın. Size bir masal anlatacağım. Masal dedimse gerçek. Anlatacaklarım bir masal olsa da her zaman yaşanabilecek olaylar.
         Ülkenin birinde bir aile yaşarmış. Kırmızı Karınca Ailesiymiş bu. Bu aile darda kalan herkese yardım edermiş. Yuvası yıkılana yuva, ihtiyacı olana giyecek, aç kalana yiyecek verirmiş.
         Aslında o kadar zengin değilmiş Kırmızı Karınca Ailesi. Peki, nereden geliyormuş bunca yiyecek? Nereden olacak, diğer karıncalar yardım edermiş. "Bu yardımı kötü günler için saklayın." derlermiş. Kırmızı Karınca Ailesi de bu yardımları saklarmış.
           Karıncalardan biri, yardım etmekten nefret edermiş. Hayatında bir kez olsun kırık bir iğne bile vermemiş Kırmızı Karınca Ailesi’ne.
          Bir gün, karıncaların başına büyük bir felâket gelmesin mi? Korkunç bir sel, neleri var neleri yok, alıp götürmüş. Karıncalar yuvasız, aç, çıplak kalıvermiş. Kırmızı Karınca Ailesi, hazırlıklıymış, imdadına yetişmiş bütün karıncaların. Yaralıların yaralarını sarmış, açları doyurmuş, evlerini yeniden yapmış...
           Ya bencil karınca, "Ah, dost kara günde belli olurmuş. İyilik eden, iyilik bulurmuş." Artık o da, Kırmızı Karınca Ailesi’ne yardım etmeye başlamış.
             Kırmızı Karınca Ailesi’ni tanıdınız değil mi arkadaşlar? Kızılay’dır o.

Ardından KIZILAY ile ilgili şiir öğrencilerden birine okutulur.

KIZILAY
Depremlerde, yangınlarda,
Hem barışta hem savaşta,
Sen koşarsın yardıma,
Güç verirsin yurduma,
Sonsuza dek güçlenerek,
Her acıyı sar Kızılay.

Kan vermekle yardım etmek,
Çok büyük mutluluktur.
Çözdüğün güçlükler,
Bilmeyen kimse yoktur.
Sonsuza dek güçlenerek,
Her acıyı sar Kızılay.

Tartışma Soruları

1)Depremde zor durumda kalanlara başka hangi kurumlar yardım eder?

2)Yardıma muhtaçlara hangi kurumlar yardımcı olurlar?

Yayın: 16.02.2015 - Güncelleme: 30.11.2021 11:07 - Görüntülenme: 2281