Padişahın Askerleri

Amaç              : Doğruluk ve dürüstlük kavramını içselleştirmelerini sağlamak.

Düzey             : İlkokul

Materyal        : Kâğıt, Kalem,   Çalışma Kağıdı (ek-1)

Süre                : 40 dak.

Uygulama      :

Padişahın Askerleri

Yavuz Sultan Selim Suriye ve Mısır seferine çıkmıştı. Antakya civarlarında gece konaklayan askerler sabah tam yola çıkacaklardı ki, Padişahın çadırının önünde bağrışmalar duyuldu. Padişah bağrışmaların ne olduğunu sorunca, ona köylülerin gürültü çıkardığını söylediler. Padişah yerinden kalkarak dışarı fırladı. Köylülerin karşısına geçip ne olduğunu sordu. Köylüler ise korku içinde gece bahçelerindeki bütün elma ve portakalların askerler tarafından yağmaladığını söylediler. Sultan Selim hiddetlenerek askerin karşısına geçti ve ‘Bre melunlar bu doğru mudur?’ Diye kükredi. Askerler çok rahat davranıyordu. Hiç korkmuş ve mahcup olmuş gibi durmuyorlardı. Padişah askerlerin bu durumunu fark edince vezirlerini yanına çağırdı. Onlara ‘Bu durumun içinde başka bir şey var, hemen köylüleri alıp, onların bahçelerine gidilsin ve ne olduğu yerinde görünsün’.dedi. Bir müddet sonra vezirler padişahın huzurundaydı. Yanlarında da şikâyetçi köylüler vardı. Fakat köylüler sanki bir şeylerden mahcup olmuş gibi duruyorlardı. Vezirler, ‘Padişahım evet doğrudur askerimiz bütün bahçelerin meyvesini toplamış ancak her meyvenin yerine fazlasıyla parasını da bağlamışlar.’ deyince, Padişah, ‘Askerlerin rahat oluşundan suçsuz olduklarını hissetmiştim. Bu kadar dürüst bir ordumun olması beni hayli mutlu etti. Evet, vezirlerim ben bu orduyla dünyayı bile fetih ederim. ‘dedi ve o seferinden çok başarılı sonuçlar aldı.

-Askerler neden rahat davranıyorlarmış?

-Padişahı mutlu eden nedir?

-Köylüler bu sonuç karşısında neler hissetmişlerdir?

Yayın: 01.12.2015 - Güncelleme: 30.11.2021 11:06 - Görüntülenme: 1305