Mektup Yaz

ETKİNLİK-5

Mektup Yaz

Amaç: Sorumluluk davranışları ile ilgili bilinç geliştirme

Süre: 40 Dakika:

Materyal: Mektup yaz Ek-1/kalem

Düzey: 1-2-3-4. sınıf

UYGULAMA: •

Sorumluluklarla ilgili davranış örneklerini içeren Mektup Yaz Ek–1 çalışma kâğıdını öğrencilere dağıtın.

•          Öğrencilere ‘’ Bu mektupta sorumluluk kavramlarıyla ilgili alt kavramların geçtiği bölümler boş bırakılmıştır. Bu boşluklara uygun kelimeli yerleştirin’’ deyin.

•          Tamamlanan mektuplar sınıfta okunabilir. Farklı mektup alternatifleri oluşturulabilir. Farklı konularla ilgili seçenekler düzenlenebilir.

Etkinlik–1 tamamlandıktan sonra öğretmen konuyu bütüncül şekilde toparlayarak özetler. Öğrencilere ‘’ sorumluluk sahibi bir insan olarak bizlerin görevleri neler’’ diye soru yöneltin. Aldığınız cevapları tahtaya yazın. Öğrencilere de defterlerine yazmalarını isteyin. Öğretmen gerekirse örneklendirebilir.

• Ödevlerini zamanında yapar
  • Odasını yatağını kendisi toparlar
  • Evdeki görevlerini bilir ve bunları aksattırmaz
  • Verdiği sözü tutar.
  • Yaptığı hatayı sahiplenir. Özür diler ve hatasını düzeltmeye çalışır.
  • Grup çalışmalarında üzerime düşen görevi yerine getiririm
  • Sokağa asla çöp atmam. Sokağı da evim gibi temiz tutarım
  • Trafik kurallarına uyarım
  • Sınıfımdaki sıramı, parktaki bankı, salıncağı çizmem kırmam. Temiz kullanırım.
  • Gereksiz yanan ışığı, akan suyu kapatırım. Tutumlu davranırım.

Örneklerin altına adınızı soyadınızı yazın ve imzalayın. Öğrencilere de defterlerine adlarını yazmalarını ve imza atmalarını söyleyin. Bunun bir sözleşme olduğunu, bu sorumluluklara uyacaklarına inandığınızı söyleyin.

Bu sözleşmeyi odaların görünen yere asmalarını tembihleyin. Teşekkür ederek oturumu sonlandırın.

Ek-1

MEKTUP YAZ

Sevgili  …………………………

Bu sabah sen yoktun; ama ben yine o dar sokaktan geçerken eve gittim. Bizim okulun karşısındaki ağaçta kuş yuvası vardı ya. Geçen gün yuvadan küçücük bir kuş düşmüştü. Uçamadığı için korkmuştu ve titriyordu. Aldım kuşu yuvasına koydum. Korktum ama bunu yapmadan oradan gidemezdim. Çünkü bu benim canlılara karşı bir……………………………………………………….Köşeyi dönerken yaşlı bir adamın elindeki eşyaları taşırken hayli zorlandığını fark ettim. Yolumun  zaten üzerinde olan Talas hana kadar eşyalarını taşımasına  yardım ettim. Bu ………………………………………bir davranış olacak ki; kendimi çok mutlu hissettim. Etrafımı gözlemeye karar verdim. Neden mi? Düşünsene ben herkese iyilik yapabilen …………………………… biriyim ……………………….. davranışımın etrafıma karşı duyarlılığımı arttırdığını düşünüyorum. Evet ben ………………………………………………………………………………………….biriyim  aslında . Düşündüm de annemin işi olduğunda kardeşime bakmak benim ………………………………………….. olmalı. Çünkü ben ondan büyüğüm ve  onunla ilgilenebilirim. Bazen annem  öyle çok yoruluyor ki; onun için bir şeyler yapmak istiyorum. Bir çocuğun annesine  karşı …………………………………… neler olmalı , diye düşünüyorum. Evde ona yardım edebilirim. Mesela çöpü dışarıya çıkarabilir , çiçekleri sulayabilir ,……………………….., ekmek alabilirim. İşte o zaman bana gerçekten ………………………………………………………….. ………………….. bir çocuk denebilir. Öyle değil mi?

Geçen yıl sınıfımızdaki Anıl’ı hatırlıyor musun? Öğretmenimiz derste sorumlu olduğumuz davranışları sayın dediğinde nasıl da heyecanla ‘’Caretta Cerattalar’’ demişti. Herkes de gülmüştü. Oysa öğretmenimiz Anıl’ı övmüş , hayvanlara ve doğaya karşı ………………………………………………………..dan dolayı teşekkür etmişti. Nereden mi çıktı Anıl .Onu gördüm geçen gün. Bir derneğe üye olmuş. Gönüllü olarak yoksul aileler için yardım toplayıp dağıtıyorlarmış. Anıl için bir olumlu duygu daha belirdi içimde. Anıl ……………………………………………… ……………………………………………. biri.

Sence de öyle değil mi?

İnsanın görevlerini bilmesi ne güzel. Hadi birlikte bir öğrenci olarak ……………………. Düşünelim. Ben düşündüklerimi yazıyorum Sende düşündüklerini ekleyebilirsin. Buluştuğumuzda konuşuruz.

• Ödevlerimizi vaktinde yapmak
  • Verdiğimiz sözleri tutmak
  • Arkadaşlarımıza karşı incitici davranmamak
  • Evde bazı işleri üstlenmek
  • Zaman zaman kardeşine bakmak

Seninle görüşmek için sabırsızlanıyorum.

Arkadaşın………………………..

Yayın: 20.11.2014 - Güncelleme: 30.11.2021 11:10 - Görüntülenme: 1546